Det som gjorde denne tilbakeføringen helt spesiell var at vi kun benyttet oss av de redskaper de hadde for hånden i Norge på 500 tallet. Dette gjorde arbeidet spennende da vi virkelig fikk kjenne på kroppen hva det vil si å jobbe med gamle redskaper. Til og med når vi var i skogen for å hente ut tømmer, var det øksa som var gjeldende hogstverktøy. Tungvint vil kanskje noen hevde, men her er det flere ting som var viktige;
– Vi bygget et grindverksbygg som skal være et museum hvor besøkende skal kunne se, kjenne og lære om hvordan de bygget og levde for 1500 år siden. Da er det av stor betydning at arbeidet er utført etter gamle håndverkstradisjoner med materialer og redskaper de hadde til rådighet på den tiden. Dermed blir bygget, og måten det blir bygget på, kulturformidling i seg selv.
Kunnskapsformidling
Både fagmenn og lærlinger var med på rekonstruksjonen. Dette var veldig viktig for oss for slike læringsmuligheter kom men nokså sjeldent, det er ikke ofte vi får sette opp byggverk fra 500 tallet. Kunnskapen, kulturen, historien og erfaringen vi tar med oss videre fra dette prosjektet er verdifull, for det er et resultat av kunnskapsformidling i fellesskap gjennom praktisk arbeid, på mange måter den beste måten å lære på. Samarbeidet med Ryfylkemuseet var veldig bra, de hadde bred kunnskap om konstruksjoner, løsninger og ulike måter å tekke tak med never. Vi ble grundig kurset før vi fikk utøve kunnskapen i praksis ved å tekke taket.